Subscriu-te i rep actualitzacions al teu correu electrònic

Introdueix el teu correu electrònic aquí:

Delivered by FeedBurner

divendres, 27 de gener del 2017

La banca ètica i com els vostres estalvis poden canviar el món!

En la següent entrada parlaré d’una part del consum responsable molt important, la que té a veure amb el sector financer.

La recent “crisis financera” no va succeir de manera aleatòria, no va ser un fenomen causat per una llei natural, i per tant es podia haver evitat.

Al documental “Inside Job” expliquen com es va crear la crisi financera, i la causa principal va ser la desregularització del sector financer, també demostren com tots els seus actors econòmics s’enriquien, bancs, fons d’inversió, agències qualificadores, asseguradores... més tard les pèrdues de la crisi que ells mateixos havien creat, les van haver de sufragar els estats, i les conseqüències les van patir milions de treballadors en tot el món, que van perdre el seu lloc de feina, les seves cases...etc. L’especulació financera sempre crea “bombolles”, que quan exploten generen les mal anomenades “crisis financeres”.

Però no és aquest el tema sobre el qual vull centrar aquesta entrada, sinó que em vull centrar a exposar que existeixen entitats alternatives al sistema financer tradicional, que fugen de l’especulació, de les inversions en armament o en empreses que contribueixen al canvi climàtic, per al contrari, aposten per l’economia real i treballen amb uns principis i uns criteris d’inversió ètics i sostenibles.

font: unsplash by @unandalusgus

Aquestes entitats alternatives formen el que es coneix com a finances ètiques, i són la banca ètica, els fons d’inversió responsables o les asseguradores ètiques.


L’origen de les finances ètiques modernes va estar connectat amb l’eradicació de l’esclavitud. Als EE.UU. del segle XIX, algunes comunitats religioses van decidir gestionar els seus diners d’acord amb els seus valors, i això es traduïa en deixar d’invertir en projectes vinculats amb l’esclavisme, l’alcohol o el tabac.

Més recentment, també als EE.UU. ONGs, esglésies, i ciutadans es van adonar que, sense saber-ho, havien estat finançant empreses que es lucraven amb la guerra del Vietnam o l’Apartheid Sud-africà. En aquest context va nàixer el 1971 el “Pax World Fund”, considerat el primer fons d’inversió ètic, que excloïa de les seves inversions a empreses relacionades amb aquests dos tristos capítols de la història.

Centrant-me amb la banca ètica, trobem que són un grup d’institucions financeres amb una història, una estructura i una mida molt diferent, que ofereixen els mateixos productes i serveis que la banca tradicional, però el que tenen en comú entre elles i les diferencia de les últimes, és que es gestionen seguint els mateixos principis ètics, que segons la “Aliança Global per una Banca amb Valors” són aquests:

  • Objectiu del triple impacte (econòmic-social-ambiental)

Els productes i serveis dels bancs ètics estan dissenyats per a satisfer les necessitats de les persones (objectiu social) i protegir el medi ambient (objectiu mediambiental) generant un benefici raonable (objectiu econòmic), i aquest últim no és un objectiu independent. D’aquesta manera no només s’eviten els impactes negatius, sinó que els impactes serveixen per a millorar la societat i protegir el medi ambient.

  • Impacte a la comunitat local i a l’economia real

Els productes i serveis de la banca ètica es dirigeixen a finançar l’economia productiva i a les necessitats financeres de les comunitats locals on operen.

  • Relacions sostenibles a llarg termini, implicació i coneixement dels riscos

Els bancs ètics busquen establir relacions de llarga durada amb els seus clients, involucrant-se en la seva activitat i analitzant els riscos.

  • Visió a llarg termini, sostenible i resistent a pertorbacions externes (crisis)

Els bancs ètics tenen una visió de sostenibilitat a llarg termini per assegurar-se que poden mantenir les seves operacions i resistir en un context econòmic tan variable com l’actual.

  • Transparència i participació dels grups d’interès

Els bancs ètics adopten un alt grau de transparència i mantenen una relació activa amb els seus grups d’interès, els involucren en la seva gestió.

  • Aquests principis formen la seva cultura empresarial

Els bancs ètics incorporen aquests principis al nivell estratègic de les seves institucions, i així serveixin de guia en totes les accions i decisions que es prenguin.

A Espanya i Catalunya podem trobar els següents bancs ètics: Triodos Bank, Oikocredit, Fiare banca ètica o Coop 57 entre d'altres.

Personalment fa un parell d’anys que treballo amb Triodos Bank, una entitat financera que m’assegura que els meus diners no van a parar a empreses que no estan en línia amb els meus valors, gracies als seus criteris de finançament i als seus criteris d’exclusió (exclouen empreses relacionades amb les armes o empreses que produeixen substàncies nocives per al medi ambient...). Podeu trobar els projectes en els quals Triodos Bank participa en el següent enllaç.

I vosaltres, ¿Ja teniu els vostres estalvis en línia amb els vostres valors personals? ¿Amb quina entitat financera ètica treballeu? ¿En coneixeu alguna altra? Podeu deixar les respostes a l’apartat de comentaris!


Moltes gràcies i recordeu, hi han alternatives al sistema financer tradicional i són alternatives ètiques i solvents, que gràcies a la seva activitat ajuden a fer un món més just i sostenible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar al blog.