Subscriu-te i rep actualitzacions al teu correu electrònic

Introdueix el teu correu electrònic aquí:

Delivered by FeedBurner

dilluns, 15 de maig del 2017

El cafè amb sabor justícia social

El passat dissabte dia 13 de maig es va celebrar el Dia Mundial del Comerç Just 2017 i al mateix temps l’organització FairTrade International organitzava el World Fairtrade Challenge 2017, durant tot el cap de setmana van haver-hi esdeveniments per promocionar el Comerç Just i per denunciar els impactes negatius del comerç internacional tradicional.

Imatge de l'ecoetiqueta de Fairtrade International
Un exemple d’aquests esdeveniments de denúncia va ser la “Ruta nocturna que assenyalava lesvulneracions dels Drets Humans” al Passeig de Gràcia, a Barcelona. Aquesta acció impulsada per Setem Catalunya, Alternativa 3, Oxfam Intermon, FIARE, FETS i la XES, i sota el lema “Suma’t a la revolució de les butxaques!”, van recórrer una ruta pels carrers de Barcelona, fen 4 parades a davant de Nespresso, BBVA, Zara i Apple.

Denunciaven el treball infantil que es realitza a les plantacions de cafè i la contaminació de les terres, el finançament multimilionari d’armament, les condicions d’explotació laboral a les fàbriques tèxtils i de la indústria electrònica, entre altres males pràctiques empresarials.

El comerç internacional generà impactes negatius i desigualtat, si no es prenen mesures per evitar-ho. I és aquí on sorgeix el moviment anomenat “Comerç Just”.

Potser alguns lectors es preguntaran, què és exactament el Comerç Just?

Doncs bé, m’agrada la definició de la plataforma “Som ComerçJust i Banca Ètica” que diu : “ El Comerç Just és un moviment que proposa una relació comercial diferent, justa per a totes les parts que entren en joc quan es produeix un intercanvi. Té en compte valors ètics i mediambientals, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional i permet assolir als països del Sud el seu desenvolupament social i econòmic."

Els valors o principis amb els quals es produeixen i comercialitzen els productes de Comerç Just els podeu trobar en aquest enllaç, i es poden resumir en:

- Respecte dels Drets Humans i dels drets laborals recollits en les convencions de la OIT.

- La no discriminació per raó de raça, casta, nacionalitat, religió, edat, discapacitat, gènere, estat civil, orientació sexual, afiliació sindical o política.

- Eradicació de l’explotació infantil.

- Millora continua de l’impacte ambiental de la producció i el comerç.

- Beneficis socials per a les comunitats productores.

- Monitoratge, avaluació i certificació externa.

Com podeu saber si un producte s’ha comercialitzat d’acord amb els principis del Comerç Just?

El segell de Fairtrade International és reconegut internacionalment (el de la imatge al principi del post), i compta amb milers de productes certificats arreu del món. Aquest segell apareix en forma d’ecoetiqueta en els productes certificats, per empoderar al consumidor i que aquest sigui capaç de diferenciar els productes que han estat comercialitzats d’acord amb els principis del Comerç Just i els que no.

A finals del mes passat, Oxfam Intermon va impulsar la campanya “No les Rebajes”, on convidaven a “l’activisme” a través del consum de productes del Comerç Just. En la meva opinió, és una iniciativa molt encertada, ja que el consum de productes de Comerç Just possibiliten el desenvolupament econòmic i social dels productors locals dels països del Sud, respectant la seva dignitat humana i redueixen la desigualtat.

En aquest article dels amics del Blog “ElSalmoncontracorriente” podeu trobar tres històries reals que mostren l’impacte del Comerç Just que comentava a l’anterior paràgraf.

N’hi ha una gran varietat de productes que es comercialitzen sota els principis del Comerç Just, des dels més coneguts com poden ser el cafè, el sucre, el cacau o els plàtans, fins a samarretes com les de la marca “Rebelroot”.

Abans d’acabar és important comentar que, tot i que és cert que sovint els preus dels productes del Comerç Just no són barats, és injust comprar-los amb els productes competidors més barats, perquè els primers són d’una qualitat superior, i estan lliures d’explotació infantil i de qualsevol altra manera d’explotació, lliures de discriminació, i plens de valors com la cooperació, el respecte, l’honestedat, la igualtat...


Així doncs, des del meu petit espai de comunicació ètica, em sumo a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just i us animo a “No Rebaixar-los”. Perquè no hi ha res millor que l’aroma del cafè amb sabor a justícia social de bon matí :). Salut!

El cafè de Comerç Just de bon matí :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar al blog.