Subscriu-te i rep actualitzacions al teu correu electrònic

Introdueix el teu correu electrònic aquí:

Delivered by FeedBurner

dilluns, 11 de desembre del 2017

Uns quants “Tips” per reduir la factura de la llum i l'impacte ambiental de la llar

Fa uns dies podíem llegir a Ethic la següent notícia “Ultimátum de la comunidad científica:  <<se nos acaba el tiempo>>. La notícia explica que més de 15.000 investigadors independents provinents de 184 països, ens avisen: ”La humanitat no només no ha aconseguit avançar cap a una solució, sinó que en la majoria dels casos ha empitjorat l’escenari anterior>>. I remarquen com un dels pitjors problemes al que s’enfronta la societat i el planeta: El canvi climàtic.

Uns dies abans d’aquest informe es podia llegir a Público:“La factura de la luz se dispara 12%”, entre gener i octubre, el cost de l’energia elèctrica per consumidor tipus suma 688 €, 74 € més que el 2016.

Ara ens trobem ja immersos al mes de desembre, a les portes del Nadal i del començament de l’hivern, les temperatures baixen i tot això fa que el consum energètic de les llars augmenti un 25% més o menys, existeixen algunes variacions depenent de quin estudi s’utilitzi com a font.

Photo by Matthew Henry on Unsplash
Però està a les nostres mans contradir les estadístiques i aconseguir que el consum energètic de les nostres llars es redueixi significativament, i així, reduir les despeses en energia i el nostre impacte ambiental.

Aplicant la següent recopilació de “Tips” per reduir el consum energètic de la teva llar, podem aconseguir que estalviar i estalviar-li al planeta moltes tones de CO2 .

Tips d’eficiència energètica:
  • Utilitzar bombetes de baix consum
Les bombetes de baix consum acostumen a tenir un cost major, no obstant això, gràcies a la seva durabilitat (podem trobar bombetes de baix consum amb garanties de 3 anys o més) i l’estalvi energètic que suposen, a llarg termini suposen un estalvi per l’economia domèstica i pel planeta.
  • Utilitzar electrodomèstics de baix consum o bitèrmics
Els electrodomèstics de baix consum o bitèrmics és un cas similar al de les bombetes de baix consum, tenen un cost més elevat, però amb unes garanties similars i l’estalvi energètic i d’aigua que provoquen, a llarg termini suposen un estalvi per al consumidor i una reducció considerable de l’emissió de CO2 de les llars.
  • Utilitzar rentavaixelles
Aquest consell potser sembla mentida però no, existeixen estudis que corroboren que utilitzar el rentavaixelles, sempre amb la càrrega completa, és més eficient des d’un punt de vista energètic i de consum d’aigua, que netejar els plats a mà.
  • Aïllament tèrmic de la llar
Un correcte aïllament tèrmic de la teva llar et permetrà estalviar a la teva factura de la llum i  una part important de les emissions de CO2 que es generen a la teva llar. Amb la tecnologia actual ja es poden escollir, finestres, portes i llars amb un aïllament tèrmic molt elevat, amb un sobrecost inicial, però a la llarga un estalvi per tu i per tots.
  • Manteniment d’electrodomèstics,(nevera, la caldera, els radiadors...)
La falta de manteniment dels electrodomèstics és una de les causes principals del mal funcionament d’aquests i del conseqüent augment del consum i de les emissions.
  • Utilitzar sistemes domòtics per optimitzar l’ús de la il·luminació i la calefacció
L’ús de sistemes domòtics per la il·luminació i la calefacció pot suposar un estalvi d’energia molt important. Per exemple, et permeten escollir la potència de llum o els ºC adients segons la temperatura de cada habitació, segons si hi ets o no hi ets a casa...

A continuació uns altres “Tips” sostenibles, aquests són més senzills, simples “hàbits sostenibles” que també us permetran estalviar-vos gran part de la factura de la llum i reduir les vostres emissions de CO2.

Tips d’hàbits sostenibles:
  • No convertir la teva llar en un forn, regular la temperatura de la calefacció. No és necessari programa la calefacció a 25ºC i anar per casa amb roba d’estiu. Per la salut de la teva economia domèstica i per la del planeta és millor programar la calefacció a 20ºC, 19ºC... i anar vestit amb roba calenta dins la llar, utilitzar el típic batin de tota la vida, i la famosa “bata-manta” quan estàs al sofà.
  • Per reduir l’ús de la calefacció també és important aprofitar la llum del Sol. Durant les hores d’il·luminació natural hem de mantenir les persianes pujades i cortines obertes, i quan marxi tancar-ho tot per evitar perdre l’escalfor.
  • Evitar el consum “vampir”, així s’anomena el consum d’energia dels electrodomèstics quan es troben en “stand by”. Si no fas servir un aparell elèctric, assegurat que no el tens endollat, amb aquest senzill hàbit sostenible pots estalviar-te fins a un 10% de la factura de la llum! Aquí podríem afegir evitar deixar-se les llums enceses a les habitacions on no hi ha ningú, no escalfar habitacions buides i apagar la calefacció quan no estiguis a casa o a les nits.
  • La cuina és una de les habitacions de la llar on es genera un major consum energètic, per reduir-lo és important, per exemple, utilitzar el microones per escalfar el menjar en comptes del forn. El forn és un dels electrodomèstics que més energia consumeix. Per reduir encara més el consum energètic a la cuina és interessant cuinar de forma eficient, aprofitar la calor residual dels fogons o del forn, apagant-los una mica abans d’acabar de cuinar i vigilar a l’hora d’obrir i tancar la nevera i el congelador, no s’han de deixar oberts un temps excessiu, ja que aquest hàbit pot reduir el consum d’aquests electrodomèstics fins a un 20%.
  • Per acabar, dos últims consells, no obrir i tancar l’aigua calenta moltes vegades innecessàriament i planxar la roba una sola vegada.

Hi han tips que apel·len al sentit comú, senzills però que sovint els oblidem per l’estrès del ritme diari, o no els portem a terme per mandra o perquè pensem que no són importants, però recordeu: “Moltes persones petites a llocs petits fen coses petites, poden canviar el món” (Eduardo Galeano).

Coneixeu cap altre consell per reduir el consum energètic de la llar? Compartiu-lo a la secció de comentaris! :)



Salut i Bé Comú :).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar al blog.