Subscriu-te i rep actualitzacions al teu correu electrònic

Introdueix el teu correu electrònic aquí:

Delivered by FeedBurner

dimecres, 11 de gener del 2017

Una economia al servei de les persones, l'Economia Social i Solidària (ESS)

Els projectes de l’Economia Social i Solidària demostren que una economia alternativa a la que ens ofereix el sistema capitalista neoliberal és possible, i que a més funciona.

L’Economia Social i Solidària a Espanya està regulada per llei, i la llei la defineix com “el conjunt d’activitats econòmiques i empresarials que en l’àmbit privat duen a terme aquelles entitats que, de conformitat amb els següents principis, persegueixen l’interès general econòmic o social, o tots dos”.

Els principis que orienten a l’Economia Social i Solidària a Espanya són:
  • Primacia de les persones i el fi social sobre el capital, és a dir, una gestió més transparent, democràtica, i participativa en la presa de decisions, on es prioritzen les persones i les seves aportacions en el treball i serveis prestats a l’entitat o el fi social, per sobre de les aportacions al capital social.
  • Aplicació dels resultats obtinguts de l’activitat econòmica principalment d’acord amb el treball, servei o activitat que realitzen els membres o socis i, si s’escau, amb el fi social objecte de l’entitat.
  • Promoció de la solidaritat interna i amb la societat que afavoreixi el compromís amb el desenvolupament local, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, la cohesió social, la inserció de persones en risc d’exclusió social, la generació d’ocupació estable i de qualitat, la sostenibilitat i la conciliació de la vida personal, familiar i laboral.
  • Independència dels poders públics.



Quines entitats formen part de l’ESS?

Dins de l’ESS conviuen des d’iniciatives emprenedores, organitzacions sense finalitat de lucre, petites i mitjanes empreses, fins a grans corporacions transnacionals formades per centenars de cooperatives (com ara la cooperativa “Mondragon”, del País Basc).

La principal forma organitzativa són les cooperatives. La cooperativa és una forma d’organització empresarial basada en l’estructura i el funcionament democràtics. La seva activitat es desenvolupa atenent els principis cooperatius:

  • L’adhesió voluntària i oberta dels socis
  • La gestió democràtica
  • La participació econòmica dels socis
  • Educació
  • Formació i informació
  • L’interès per la comunitat.

Hi ha diferents tipus de cooperatives, aquestes es classifiquen en funció de la seva activitat. Hi ha cooperatives agràries, de consumidors i usuaris, de crèdit, d’ensenyament, d’habitatge, de serveis, de treball associat i mixtes.

També trobem les societats laborals (SAL i SLL), les mutualitats, les empreses d’inserció, els centres especials de treball, associacions amb activitat econòmica, fundacions sense ànim de lucre (les fundacions que són iniciatives individuals, com les fundacions corporatives no es consideren de l’ESS), les confraries de pescadors i les societats agràries de transformació.

La informació que he compartit en els paràgrafs anteriors es pot trobar en la llei que regula l’ESS, però el més important és que les entitats que en formen part donen primacia a la satisfacció de les necessitats humanes per sobre del lucre, es gestionen de manera democràtica i estan compromeses amb el seu medi natural i social, de manera local i global.

Per demostrar que funciona, aquí us deixo unes quantes dades d’interès (facilitades per l’Aliança Internacional de Cooperatives 2014):
  • Més de 1.000 milions de persones en més de 90 països són membres de cooperatives.
  • S’estima que el cooperativisme ofereix més de 100 milions de llocs d’ocupació a tot el món, un 20% més que les empreses multinacionals!
  • A l’estat, l’ESS està formada per més de 44.500 empreses, amb una facturació que representa el 12% del PIB(150.000 milions €). Generen una ocupació de més de 2.215.000 llocs de treball directes i indirectes i associen 12.500.000 persones.

Acabo l’entrada on us presento el que es reconeix a Espanya com a Economia Social i Solidària animant-vos a què consumiu els seus productes i serveis, ja que és una opció alternativa, més responsable i sostenible!

I tu, ¿ja formes part d’alguna enitat de l’ESS, de quina?

Recomaneu en els comentaris els productes i serveis de les entitats de l’ESS de les que formeu part! Possiblement ens seran útils per millorar l’impacte del nostre consum.


Moltes gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar al blog.