Subscriu-te i rep actualitzacions al teu correu electrònic

Introdueix el teu correu electrònic aquí:

Delivered by FeedBurner

divendres, 17 de febrer del 2017

L'Economia del Bé Comú (EBC) un sistema socioeconòmic per maximitzar el benestar de la societat

Un model socioeconòmic que supera la divisió entre el capitalisme i el comunisme per maximitzar el benestar de la nostra societat.

El moviment de l’economia del bé comú (EBC) sorgeix a Àustria. En Christian Felber, psicòleg, sociòleg, escriptor entre altres coses, va publicar el llibre “Neue Werte für die Wirtschaft”, que en català es podria traduir com “els nous valors de l’economia”.

Les idees d’aquest llibre van agradar i un grup de 15 empresaris austríacs i el mateix Christian felber es van posar a treballar i van iniciar el moviment de l’EBC. Fruit d’aquest treball, escriuria “l’economia del bé comú”, el llibre on s’explica en detall les bases teòriques del moviment i com es pot implementar.

"La economia del bien común" de Christian Felber. Font: autor
L’EBC va sorgir com a resposta a la necessitat de reinventar el capitalisme, davant l’evidència de què és un sistema insostenible. I és insostenible perquè ha desvirtuat l’objectiu de l’economia.

L’economia tenia per objectiu satisfer les necessitats de les persones, mitjançant recursos, com el treball, o el capital. Però el neoliberalisme capitalista, ha convertit un recurs com el capital, en l’objectiu.

Ja Aristòtil va definir com a “contra natura” una economia que tingués com a objectiu la proliferació dels diners, perquè el seu propòsit és el “bé equitatiu”.

A més, existeix una contradicció ètica entre el comportament que genera èxit per a les empreses, i el comportament amb el qual es té èxit en les relacions interpersonals. A l’economia han de ser vàlids els mateixos valors i normes que ho són a la societat.

Un sistema que promou el lucre i la competència, incentiva: 
  • L’egoisme, l’avidesa, l’enveja, la desconsideració, la irresponsabilitat, la desconfiança...

El sistema de l’EBC que promou la cooperació i el bé comú, incentiva:
  • L’honestedat, l’apressi, la confiança, la responsabilitat, la solidaritat, la generositat...

L’EBC és un sistema alternatiu socioeconòmic i el moviment actua en els àmbits econòmics, socials i polítics en l’àmbit municipal, és important remarcar que és un moviment apartidista.

Dins de l’àmbit econòmic, el moviment promou variar els objectius de les empreses. Actualment els objectius principals de les empreses són el benefici econòmic i el creixement de quota de mercat, i en l’EBC l’objectiu principal d’una empresa és aportar al bé comú.

L’EBC vol deixar en segon lloc el balanç financer de l’empresa, i prioritzar el “Balanç del Bé Comú”, que és l’eina que proposa el moviment per a poder mesurar el grau d’aportació al bé comú d’una organització.

El Balanç del Bé Comú té 5 columnes que formen l’eix horitzontal, a cada columna li pertany un dels 5 valors fonamentals del moviment, i aquests són:
  • Dignitat humana, solidaritat, sostenibilitat ecològica, justícia social i, participació ciutadana i transparència.

A l’eix vertical trobem les files, i aquestes estan dividides pels principals grups d’interès amb els quals es relacionen les empreses:
  • Proveïdors, finançadors, treballadors, clients, àmbit social i “criteris negatius”.

En les interseccions de cada columna amb cada fila es forma una cel·la, i en cada cel·la es mesuren diferents aspectes relacionats amb el valor de la columna i el grup d’interès de la fila.

En aquest enllaç podeu observar l’últim model el“Balanç del Bé Comú 4.0”, del que ja en parlaré amb més profunditat en una altra entrada.

Aquesta és la primera entrada que dedico a l’EBC i no voldria acabar sense comentar que el moviment té una base legal molt potent i va més enllà d’unes bases teòriques, és un model creat amb la intenció de ser implementat.

La majoria de constitucions del món assenyalen que l’economia ha d’estar al servei del bé comú, per exemple la Constitució Espanyola diu: “...deseando... promover el bien común de quienes la integran...” I ja hi han més de 1500 empreses arreu del món que es gestionen segons els valors que promou l’EBC.

Si teniu curiositat per saber més sobre l’EBC i no podeu esperar a les meves pròximes entrades ;), en aquest enllaç podeu veure l’entrevista que li van fer a Christian Felber al programa “Singulars” de TV3.

M’atreveixo a contradir a Margaret Thatcher i proclama, que sempre hi ha una alternativa, i una alternativa que pot ser complementària a altres moviments econòmics com l’economia social i solidària o l’RSC, és l’Economia del Bé Comú.

¿Ja coneixies l’EBC? ¿Saps alguna empresa que treballi amb els seus valors i elabori el “Balanç del Bé Comú? Animeu-vos a comentar :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar al blog.