Ens trobem immersos en ple segle XXI i el sistema
economicosocial predominant ens aboca cap a una espiral de consum, on els
productes cada vegada tenen una vida més curta, perquè ràpidament són superats
per una nova versió del mateix producte “millorat” i el model antic queda
obsolet.
Un sistema que ens marca un ritme de vida massa intens, on
els objectius prioritaris són el màxim benefici en el mínim temps possible.
Exemples d’aquesta obstinació són la “fast fashion” o el “fast food”, marques
de moda que cada poques setmanes renoven els seus estocs i empreses
multinacionals de restauració que ofereixen àpats sovint hipocalòrics. Ambdós
exemples tenen en comú oferir els seus productes a un preu molt baix i d’una
qualitat com a mínim qüestionable.
Doncs bé, l’entrada d’avui està dedicada a comentar una
associació sense ànim de lucre que treballa per tot el contrari, s’anomena
“Slow food”.
Slow food es va fundar l’any 1986 a Itàlia per Carlo Petrini
i l’any 1989 es va convertir en una organització ecogastronòmica internacional
sense ànim de lucre.
L’organització ecogastronòmica neix per a evitar l’erosió i l’estandardització
de les gastronomies locals, provocades pel sistema de producció i consum actual,
i no només de les empreses que es dediquen al “fast food”, sinó del sector en
general, que porta a l’extinció a les espècies vegetals i animals menys
eficients des del punt de vista econòmic. A més, advoca per un ritme de vida
més lent ”slow pace of life”, d’aquí sorgeix el nom de l’organització i el
logo, que és un cargol.
Logo de l'associació ecogastronòmica "Slow Food" |
En definitiva, Slow food busca influir des de la gastronomia
al canvi econòmic, social i mediambiental, que molts altres moviments dedicats a altres àmbits estan
promulgant, per afrontar els reptes, que com a
societat globalitzada ens toquen viure.
L’associació s’estructura en 2 dimensions diferents:
- Els “convivium”: “Convivium”, és una paraula llatina que significa “festa, diversió, banquet” i així anomena l’organització a les entitats que actuen en l’àmbit local promovent la seva filosofia “bo, net i just”. Estan presents a 160 països, són grups de voluntariat local que agrupen més de 100.000 associats i s’encarreguen de promoure accions tals com, establir relacions amb els productors, emprendre campanyes per protegir aliments tradicionals, organitzar tasts i seminaris, estimular a cuiners a utilitzar aliments locals...
- Terra Madre: unes xarxes que agrupen 2.000 comunitats productores d’aliments, 1.000 cuiners, 500 acadèmics i 1.000 activistes. El seu objectiu és donar veu i visibilitat als agricultors, ramaders, pescadors...etc, fer augmentar l’interès del públic “coproductor” i conscienciar del valor del seu treball.
El concepte “coproductor” el van encunyar per anomenar
aquell consumidor que abandona el seu paper passiu i s’interessa de manera
activa per les persones que produeixen els seus aliments i per l’entorn on es
produeixen.
En resum, aquestes xarxes treballen per preservar la
biodiversitat natural i cultural del planeta mitjançant projectes específics,
com els Baluards o l’Arca del Gust i al mateix temps crear consciència social
mitjançant l’educació del gust sobre els temes que fan perillar el nostre
sistema alimentari.
Els Baluards són projectes locals que neixen per donar
suport a la comunitat de petits agricultors, ramaders, pescadors..., i
capacitar-los per recuperar productes tradicionals en risc de desaparició i
fomentar-ne la producció i el consum.
L’Arca del gust és un catàleg de sabors, textures i aromes
que des de diferents racons del món s’estan recuperant, aquí podem trobar
varietats de fruites i hortalisses, cereals, mètodes d’elaboració ancestrals,
races d’animals...
En el següent link podeu trobar una llista de productescatalans que formen part de l’Arca del Gust i dels Baluards.
Per acabar, comentar una de les iniciatives més interessants, en la meva opinió,
de l’organització “Slow Food” són les certificacions per als restaurants.
Cada any els Conviviums locals certifiquen els restaurants i
cuiners, per rebre aquesta certificació la proposta gastronòmica del xef ha de
ser coherent i complir una sèrie de requisits per demostrar que treballen d’acord
amb la filosofia “bo, net i just” que tant defensa l’organització
ecogastronòmica.
En el següent link podeu trobar els 65 restaurants i un menjador escolar, que aquest 2017 han estat certificats pel “Convivium” Català com a restaurants “SlowFood”.
La meva idea és visitar-los, gaudir de la seva proposta
gastronòmica bona, neta i justa, que m’expliquin quines són les seves accions
per les quals han pogut rebre la certificació “Slow Food” i compartir-ho al
blog”. Quina excusa més bona per “fotrem” un bon tiberí :), esteu atents!!
I vosaltres, Ja coneixíeu l’organització “Slow Food”? Heu estat
a algun restaurant certificat per l’organització? Expliqueu les vostres
experiències a l’apartat dels comentaris. Moltes gràcies per llegir-me.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per participar al blog.